Πέμπτη, 22 Απριλίου 2010

Οι 7 Bob της ζωής μου


Μεγάλωσα χωρίς να το έχω καταλάβει. Το συνειδητοποίησα αφού έκανα την αφαίρεση. Από τη τρέχουσα χρονιά αφαιρείς την χρονιά γέννησης της αστυνομικής σου ταυτότητας. Μπορείς να χρησιμοποιήσεις και οποιοδήποτε άλλο έγγραφο επικυρωμένο από δημόσια υπηρεσία.

Το παρακάτω κείμενο το συνέλαβα σε στιγμές μεγάλου προβληματισμού. Όχι στην παραλία αγναντεύοντας την δύση του ηλίου. Αλλά εκεί που έρχονται πραγματικά οι μεγάλες ιδέες. Ο νοών νοείτω.

Φτάνοντας λοιπόν σε αυτήν την ηλικία συνειδητοποίησα ότι η ζωή μου, κατά ένα περίεργο και διασκεδαστικό τρόπο, περιβάλλεται-χαρακτηρίζεται-μοιάζει κατά περίπτωση με την ζωή κάποιων ξεχωριστών και ιδιαίτερων χαρακτήρων. Κοινό σημείο τομής; Το όνομα Bob.

Το Bob σαν όνομα ακούγεται κοινό, βαρετό, συνηθισμένο. Αλλά δεν είναι. Λεκτικά και μόνο να το σκεφτεί κανείς, το Bob σαν λέξη είναι τόσο κοντά σε άλλες. Bomb, Boob, Boo, Bong…

Σκέφτηκα μερικούς διάσημους Bob –από κάθε χώρο- και παρατήρησα ότι μου ταιριάζουν γάντι. Εντάξει όχι στα πάντα. Αλλά μπορεί να χαρακτηρίζουν ολόκληρες πτυχές της ζωής μου. Με τιμή σας παρουσιάζω λοιπόν μερικούς διάσημους Bob που με περιτριγυρίζουν. Τους 7 Bob της ζωής μου.

Bob ο Σφουγγαράκης
Η ζωή μου. Τυπικά αυτός ο Bob ζει στο βυθό του Μπικίνι. Στην ουσία όμως ζει στον κόσμο του. Πάντα χαρούμενος, ξέγνοιαστος, αισιόδοξος και εφευρετικός. Έχει περίεργους τύπους για κολλητούς αλλά πάντα φροντίζουν να τα σπάνε. Η παιδική διάσταση του Bob στη ζωή μου. Την παρουσιάζω πρώτη γιατί νομίζω ότι είναι και η σημαντικότερη. Όταν η ζωή μου δεν μοιάζει με του Bob Σφουγγαράκη Τετραγωνοπαντελονή κάτι δεν πάει καλά.

Bob ο Μάστορας
Η δουλειά μου. Είμαι μηχανικός υπολογιστών. Σημαντική διευκρίνιση προς διάφορους διευθυντές, γραμματείς και φαρισαίους: ΔΕΝ είμαι προγραμματιστής μόνο, ΔΕΝ «ασχολούμαι με δίκτυα» μόνο, ΔΕΝ φτιάχνω καμένες τηλεοράσεις, προς θεού ΔΕΝ χτίζω και κυρίως ΝΑΙ, ΞΕΡΩ από «κομπιούτερ».

Bob Marley
Η φιλοσοφία μου. Χαλαρός, ανατρεπτικός, ξανά στον κόσμο μου. Όλα γίνονται. No woman, no cry. Ε και; Ο τρόπος που αντιμετωπίζω τα προβλήματα. Και ενίοτε ο τρόπος που περνάω τον ελεύθερό μου χρόνο. Ο ξανα-νοών, ξανα-νοείτω.

Bob Dylan
Η ευαίσθητη πλευρά μου. Όλοι έχουμε βρει ένα κομμάτι του εαυτού μας σε ένα στίχο του Bob. Μερικοί τον έχουμε χάσει κιόλας. “When the winds of changes shift, may your heart always be joyful… May you stay forever young…”.

Bob Ross
Η καλλιτεχνική μου διάσταση. Μαλλί αφάνα, λίγο καφέ ΒανΝτάικ, λίγο λευκό τιτανίου... και έτοιμος ο Φόντας. Ναι το ξέρω, τα έργα μου μοιάζουν πιο πολύ με Φόντα, παρά με εκείνους τους καταπληκτικούς πίνακες σαλονιού δεκαετίας ’70 που φτιάχνει ο Bob. Αλλά σε ένα πράγμα συμφωνούμε: «Κάπου εδώ, στον κόσμο μας, θα μπορούσε να ζει ένας μικρός θάμνος...».

Bob, Silent
Η σουρεαλιστική πλευρά. Χοντρούλης, με κουτό κολλητό, μπλέκει στις πιο περίεργες καταστάσεις (αντιμέτωπος με θεούς και δαίμονες!) αλλά πάντα cool, μανιώδης καπνιστής και κυρίως... σιωπηλός. Σπάνια μιλάει, αλλά όταν το κάνει σωπαίνουν όλοι. Δεν θέλω γελάκια, όταν λέω ότι μοιάζουμε κάπως δεν εννοούσα το χοντρούλης.

Bob Sinclar
Το καλοκαίρι μου. Όταν είναι χειμώνας και το ακούω μελαγχολώ. Όταν είναι καλοκαίρι, συνήθως τα πίνω. Πολύ. Ο τύπος έχει το καλοκαίρι στο κεφάλι του. Όταν τον ακούς σκέφτεσαι μόνο θάλασσα, πάρτι, γυναίκες και πάρα πάρα πολύ τεκίλα. Το μήνυμα του πανανθρώπινο. Το κήρυγμά του ξεκινάει απλά: “From Jamaica to the world… Bob Sinclar…”.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου